Informacije

Leopardi

Leopardi


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Leopardi so vrsta mesojedih sesalcev, ki pripadajo mačji družini. Leopard (aka leopard) je predstavnik rodu panter. Raziskave dokazujejo, da so predniki leopardov izvirali iz Azije. In šele nato so naselili afriško celino, kjer se je pozneje razvil sodobni leopard.

Leopard je velika mačka, za katero je značilno podolgovato mišičasto telo, rahlo stisnjeno s strani. Vsak posameznik ima za te točke edinstveno lokacijo, ki se včasih uporablja za identifikacijo.

Leopard je pretežno nočni. Predstavniki te vrste hranijo enega za drugim. V leopardu so dobro razvita vsa zunanja čutila. Izjema je vonj. Ropot leoparda se lahko širi na več kilometrov (zlasti v gorskih območjih). Glas predstavnikov te vrste je sestavljen iz izmeničnih visokih in nizkih zvokov.

Nosečnost ženskega leoparda traja približno tri mesece, nakar se rodi eno ali dve (redko tri) mladiče, ki po dveh letih in pol dosežejo puberteto. Življenjska doba leopardov v naravi se v povprečju giblje med desetimi in enajstimi leti. V ujetništvu lahko živijo do enaindvajset let.

Zmanjševanje populacije leoparda je stalno. V zadnjem stoletju je bil leopard uvrščen na Rdeči seznam Mednarodne unije za varstvo narave (IUCN). Leopard je vključen v Rdečo knjigo Ruske federacije. Leopon je hibrid levice in moškega leoparda. Jagopard je hibrid ženskega leoparda in moškega jaguarja.

Leopard je pripadnik rodu Panthera. Leoparda je v svojem znanstvenem delu prvi znanstveno opisal švedski naravoslovec Karl Linnaeus (1707-1778). Leopard pa je bil v rod Panthera dodeljen šele leta 1929.

Predniki leoparda so domači v Aziji. Študija evolucije te vrste nam omogoča, da naredimo ravno takšen zaključek. Podatki so bili pridobljeni predvsem z analizo najdenih fosilov. Raziskave na področju molekularne filogenetike so bile prav tako velikega pomena. S pomočjo fosilnih ostankov smo dobili približni čas pojava prednikov leoparda - to se je zgodilo pred približno 3,8 milijona let. Podatki molekularne filogenetske analize v celoti potrjujejo obstoj tesne povezanosti med predstavniki rodu Panthera. Poleg tega nam tovrstna analiza omogoča, da sklepamo, da se je leopard, veliko prej kot jaguar in lev, ločil od skupne linije prednikov. Znanstvene publikacije beležijo dejstvo, da je prav Azija postala rojstni kraj prednika leoparda. Kasneje se je naselil na afriški celini. Verjame se, da sodobni leopard izvira med 470.000 in 825.000 let. Kraj izvora - Afrika. Nekaj ​​kasneje se je leopard naselil v Aziji.

Različni leopardi imajo različne teže in velikosti. Ti parametri so odvisni od geografskega habitata leoparda. Posamezniki, katerih habitat so odprta območja, so v velikosti in večji masi v primerjavi s posamezniki, katerih habitat so gozdna območja. Dolžina telesa leopardov (brez dolžine repa) se giblje od devetdeset do sto devetdeset centimetrov. Dolžina samega repa se giblje od šestdeset do sto deset centimetrov. Samci (tehtajo 40-65 kilogramov) so približno tretjino manjši od samcev (tehtajo 60-80 kilogramov). Zelo redko najdemo samce, katerih teža doseže sto kilogramov.

Odrasli leopardi imajo ponavadi trideset zob. Kot pa tudi za večino drugih predstavnikov mačk. Zgornja čeljust - šest sekalcev, dva očnjaka, tri premolarje, en molar. Spodnja čeljust ima šest sekalcev, dva očnjaka, dva premolarja in en molar. Na straneh dolgega jezika imajo leopardi posebne tuberkle. Njihov namen je ločiti meso od okostja žrtve. Tuberkeli so pokriti s keratiniziranim epitelijem.

Leopardi so obdarjeni s kratkimi, gostimi lasmi. Poletno krzno je manj gosto in krajše od zimskega. Tako na primer pri daljno vzhodnih leopardskih vrstah volna do zimske sezone zraste do dolžine sedem centimetrov. Barva leopardovega krzna je lahko rumenkasta in siva (v podvrstah Srednje Azije) ali rjasto rjava. Podvrsta Daljnega vzhoda je obdarjena z rdečkasto rumeno barvo krzna. Obarvanost mlajših posameznikov je lažja. Glavno ozadje krzna je sivkasto rumena barva in včasih celo povsem bela.

Leopard je pikasta zver. Na nogah, telesu, repu leopardov so raztresene črne pike majhne in srednje velikosti. Različni leopardi imajo različne velikosti lis - na primer, azijski leopardi imajo večje lise, afriški leopardi pa so obdarjeni s krznom z manjšimi črnimi lisami. Pike se lahko same zbirajo v vtičnicah po 3-4 kosov ali so trdne - njihova lokacija je edinstvena za vsakega posameznika (kot prstni odtisi za osebo). To značilnost leopardov raziskovalci včasih uporabljajo za prepoznavanje posameznih leopardov v naravi. Pegast kamuflaža je ključnega pomena za leoparda, ki ga kamuflira med lovom.

Melanistični leopardi so črni panterji. Najdeno v jugovzhodni Aziji. Vendar je misel, da je koža teh panterjev popolnoma črna, zmotno, saj na njej vedno lahko vidite krvavitve. Temno kožuh teh leopardov je ključnega pomena za kamuflažo v gozdnih gostih gozdovih. Zanimivo dejstvo je, da se lahko črni panterji rodijo v isti legi z mladiči, ki imajo normalno barvo. Na splošno so panterji bolj agresivni kot drugi leopardi.

Območje distribucije leoparda je zelo široko. Zgodovinsko območje razširjenosti te vrste je obsegalo pomemben del Afrike (razen puščave Sahara), Zakavkazije, Zahodne Azije, Indonezije, Indije, Pakistana, Kitajske, pa tudi otoke Java, Šrilanka in Zanzibar. Dandanes na nekaterih ozemljih leoparda ne najdemo ali je že izumrl. Takšna ozemlja vključujejo Zanzibar, Sinajski polotok. Na drugih območjih je bilo območje distribucije leoparda razdeljeno na ločene populacije. Mnogi od njih se nahajajo na precejšnji razdalji drug od drugega. V Ruski federaciji leopardi živijo v regiji Ussuri. Najdemo jih na severnem Kavkazu. Leoparde lahko najdemo na afriški celini v džungli, polpuščavah, savanah in gorah. Razširili so se po vsem ozemlju od Maroka do rta Dobre nade. Le najbolj suhih predelov Namibije in Saharske puščave v Afriki niso kolonizirali leopardi.

Leopard je samotna zver. Površina posameznega območja je lahko majhna osem kvadratnih kilometrov (to je relativno malo) in do štiristo kilometrov. Območje je odvisno od regije, obilice hrane, olajšanja.

Leopard lahko napade osebo. Izjemno redko je, če človek ne predstavlja nevarnosti za leoparda. Če je lovec ranjen, se napadu ni mogoče izogniti; njeni rezultati so lahko usodni. Kanibali so med leopardi veliko manj pogosti kot na primer med tigri ali levi.

Moški, ki jedo leoparde, so bolni ali stari posamezniki. Leopardi, ki jih človek prehranjuje, so zelo, zelo redki. Dejansko so to večinoma bolni ali stari posamezniki, ki fiziološko ne morejo loviti kopitarjev. Na primer, znan je primer (zgodil se je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja), ko je imel en leopard iz Indije na računu sto petindvajset samo uradno potrjenih umorov ljudi. "Moški jedec Rudraprayag" je ravnal tako: pod pokrovom noči je vstopil v vasi in napadel ljudi prav v njihovih kočah ali dvoriščih. Poleg starih in bolnih leopardov lahko predstavniki te vrste postanejo kanibali, ki so trpeli zaradi prašičjega perla in so zaradi tega postali invalidi. Takšni posamezniki izgubijo mobilnost. Slednje vodi v dejstvo, da leopard ni sposoben loviti svojega običajnega plena in postane človek jedec.

Leopardov plen je lahko zelo velik. Masa žrtve lahko doseže devetsto kilogramov. In to kljub relativno majhni velikosti samega leoparda. Predstavniki te vrste so odlični pri plezanju po drevesih. Pogosto drevo postane kraj dnevnega počitka. Včasih leopard na njem zmrzne, čaka na plen, večinoma pa lovi na tleh. Leopard deluje tako: se prikrade na izbrano žrtev in zleze na razdalji skoka do nje. Ko je izbral pravi trenutek, leopard skoči na žrtev in jo začne zadaviti. Če pa skok ni uspešen, potem leopard ne zasleduje v prizadevanju za plenom. Če je plen velik, potem leopard prinese ostanke na drevo. To je potrebno za ohranitev proizvodnje. Obstajajo primeri, ko se predstavniki leopardskih vrst niso skrivali, da bi namamili plen, ampak so namesto tega začeli glasno klapati po tacah. Po tem postopku so se leopardi umirili in zgrožena žrtev preprosto ni vedela, v katero smer jo čaka nevarnost.

V prehrani leopardov vodilno vlogo igrajo kopitarji. To so srne, antilopi, jeleni itd. V obdobju stradanja leopardi lahko jedo ptice, opice in glodalce. Včasih celo plazilci postanejo žrtve leopardov. Volkovi in ​​lisice trpijo zaradi napadov leopardov. Predstavniki leopardskih vrst ne zavračajo trupla. Pogosto celo ukradejo plen bodisi od drugih plenilcev bodisi od svojih sorodnikov.

Leoparde odlikuje sposobnost reprodukcije skozi vse leto. Ni povsem res. To sposobnost imajo leopardi, ki naseljujejo južne predele svojega habitata. In denimo v estrusu na Daljnem vzhodu, tj. obdobje spolne aktivnosti pri ženskih leopardih traja od pozne jeseni do zgodnje zime. Leopard, ki mu lahko rečemo celo tiha zver (redko odda glas), v obdobju estrusa krši ta »življenjski odnos« - ropot samcev spremlja tudi borbe. Leopardi so noseči tri mesece. Mladiči se rodijo slepi. Običajno samica rodi enega ali dva mladiča, včasih tri. Razpoke in jame delujejo kot zavetišče za novorojene mladiče - glavna stvar je, da je kraj zaščiten in osamljen. Mladi leopardi spolno zrelost dosežejo pri starosti dveh let in pol (samice celo nekoliko prej). Zanimivo je, da leopardi rastejo in dosežejo spolno zrelost veliko hitreje kot tigri.

Število leopardov upada. Poleg tega se ta postopek odvija na celotnem habitatu vrste. Upad upada. Glavna grožnja leopardom je zmanjšana oskrba s hrano in spremembe naravnih habitatov. Poleg tega vsako leto ustrelijo veliko število leopardov za potrebe orientalske medicine. Ko je bila trgovina z leopardnimi kožami pomemben problem, so mnogi predstavniki te vrste umrli zaradi tega. Vendar pa je v našem času tovrstna trgovina zbledela v ozadje.

Leopard je hrepeneč lovski trofej. Že od antičnih časov se je lov na leoparde izvajal po celotnem območju vrste. Leopard je bil najbolj množično iztrebljen v preteklosti in prejšnjem stoletju - hiše aristokratov na različnih koncih sveta so bile pogosto okrašene s polnjenimi živalmi in leopardovimi kožami. Od zdaj je lov na leoparde prepovedan. Prepoved načeloma ne preprečuje uspevanja drobovine, kar vpliva na številna območja. Še več, v nekaterih državah afriške celine obstajajo zakoniti lovski safari, kjer lahko absolutno vsakdo za določeno plačilo lovi leoparda iz zasede.

Amurski (daljno vzhodni) leopardi so na robu izumrtja. Populacija teh leopardov je trenutno v zelo kritičnem stanju. Od leta 2007 njihovo število znaša le 25–34 posameznikov. Poleg tega v različnih živalskih vrtovih po vsem svetu najdemo približno sto predstavnikov daljno vzhodnega leoparda. Eden najpomembnejših načinov za ohranitev populacije amurskih leopardov je gojenje v ujetništvu.

Bravoten je glavni razlog za tako nevaren upad populacije amurskih leopardov. Glavni razlog gre pripisati tudi kršitvi habitata, ki se zgodi zaradi ustvarjanja omrežij železnic in avtocest, širitve sečnje. Gozdni požari in zmanjšanje števila kopitarjev so zelo pomembni. Tesno povezani križi tudi nimajo pozitivnega učinka. Po mnenju strokovnjakov je treba za reševanje populacije amurskih leopardov iz tako kritičnih razmer razmišljati o oblikovanju enotnega zaščitenega območja v Primorju (kjer danes živi amurski leopard), saj se posamezni rezerve ne morejo spoprijeti s tako pomembno nalogo. Davno vzhodni leopard je naselil celotno ozemlje Primorja, Kitajske in Severne Koreje.

Leopon je hibrid levice in moškega leoparda. Prvič uradno je bil obstoj leopona zabeležen leta 1910 v Indiji. Takšen hibrid je bil sredi prejšnjega stoletja namenoma vzrejen v živalskih vrtovih v Nemčiji, Italiji in na Japonskem. Hibridi se niso sposobni razmnoževati. Leopon je videti tako: glava je podobna glavi leva, preostali del telesa pa je podoben kot leopard. Leoponi so med velikostmi leopardov in levov. Moški leoponi so lahko obdarjeni z grivo, katere dolžina doseže dvajset centimetrov. Koža leoponov je pegava, vendar so lise veliko pogosteje rjave kot črne. Rep leopona, kot lev, ima rese.

Oblačen leopard je podvrsta leoparda. Tudi oblak leoparda spada v družino mačjih rodov, ki izvira iz jugovzhodne Azije, vendar je ločena vrsta. Oblačen leopard je le nejasno podoben leopardu. C bere starodavno vrsto, ki je verjetno rodila trenutno veliko mačko. Torzo oblaka Leoparda je dolg približno devetdeset centimetrov, rep pa osemdeset centimetrov. Masa se giblje od dvajset do trideset kilogramov. Splošno ozadje plašča je rumenkasto, na katerem so raztresene velike črne pike.


Poglej si posnetek: African Safari 3D - Clip I leopardi (Junij 2022).


Komentarji:

  1. Ardel

    Vidimo, ne usoda.

  2. Fonzie

    Yes, everything makes sense



Napišite sporočilo